De vastgoedwereld verandert snel, en duurzaamheid staat bovenaan de agenda voor investeerders en ontwikkelaars in 2024. Met strengere regelgeving en meer bewustzijn onder kopers en huurders, wordt het verduurzamen van vastgoed steeds belangrijker. Heb je een energielabel nodig voor jouw woning? Dan is het goed om te weten wat dit inhoudt en hoe je dit kunt aanvragen.
Wat is een Energielabel?
Een energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een gebouw. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (niet energiezuinig). Het is een verplicht document bij de verkoop of verhuur van een woning en kan van invloed zijn op de waarde van het vastgoed. Potentiële kopers en huurders zijn namelijk steeds meer geïnteresseerd in energiezuinige woningen, zowel vanuit financieel als milieuperspectief.
Hoe vraag je een energielabel aan?
Een energielabel aanvragen kan via mijn website, neem contact en vermeld in opmerkingen energielabel aanvragen.
Hoe werkt de opname precies?
De opname door de energieadviseur duurt meestal een uur tot anderhalf uur, afhankelijk van de grootte van het pand. Hierbij worden onder andere de volgende aspecten beoordeeld:
- Dak- en muurisolatie: Hoe goed is de woning geïsoleerd tegen warmteverlies?
- Type ramen: Heeft de woning enkel, dubbel of HR++ glas?
- Verwarming en koeling: Wat voor soort verwarmingssysteem wordt gebruikt, en is er een energiebesparende ketel aanwezig?
- Ventilatie: Is er een mechanisch ventilatiesysteem en hoe energiezuinig is dit?
Na de opname ontvangt de odprachtgever het label digitaal binnen enkele dagen.
Het energielabel!
- 10 jaar geldig: Eenmaal afgegeven blijft het energielabel 10 jaar geldig. Dit betekent dat je niet direct een nieuw label nodig hebt als je de woning binnen die periode wilt verkopen of verhuren.
- Verduurzamen kan het label verbeteren: Heb je na de opname nog extra verduurzamingsmaatregelen getroffen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van de spouwmuur? Dan kan je een nieuwe aanvraag doen om een beter energielabel te krijgen.
- Boetes bij geen energielabel: Sinds 2021 geldt dat een woning zonder energielabel bij verkoop of verhuur een boete kan opleveren. Het is dus belangrijk om tijdig een energielabel aan te vragen.
Of je nu je woning wilt verkopen, verhuren of gewoon de energie-efficiëntie wilt verbeteren, het aanvragen van een energielabel is een belangrijke stap in het verduurzamen van je woning. Door dit te doen, draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar verhoog je ook de waarde van je eigendom.